Hållbarhetsspecialist Ann-Sofie Asp om donationen av uniformer till Ukraina

Ann-Sofie Asp

Efter överlämningen av Stockholm Södra där 1 500 förare skulle lämna oss, uppstod frågan, vad gör vi med alla uniformer? I och med ett nytt lagkrav på textilavfallssortering ville vi hitta en hållbar lösning som inte bara minimerade avfall, utan också skapade nytta. Ann-Sofie Asp, hållbarhetsspecialist på Keolis berättar mer.

Idén till att återbruka uniformerna uppstod i samband med att förändringarna i avfallsförordningen meddelades. Från den 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från både hushåll och verksamheter.

– Det slog mig att det här kommer bli väldigt relevant i och med överlämningen av trafikområdena Huddinge, Botkyrka och Söderort samt Nacka och Värmdö. Därifrån började tankarna kring hur vi skulle kunna skapa möjligheter att göra nytta och skapa värde även inom social hållbarhet, berättar Ann-Sofie.

Det fanns ett par utmaningar som behövde hanteras för att projektet skulle kunna drivas i hamn.

– Vi hade ju ingen aning om hur stora mängder eller vilket skick som kläderna skulle lämnas in i. Det gjorde det utmanande att veta vilken samarbetspartner vi skulle behöva.

Tiden var en annan viktig aspekt, för att projektet skulle vara genomförbart behövde få in så mycket som möjligt av kläderna i tvättat skick. Nästa utmaning vara att hitta rätt samarbetspartners.

– Efter att på egen hand ha letat efter samarbetspartners för att göra något med kläderna, men utan att lyckas, gjorde vi en efterlysning via Keolis nätverk på LinkedIn. Jag fick då bland annat kontakt med Forat, som själv arbetat som bussförare och inom skrädderi i många år. Michel och Forat är personerna bakom Machan AB.

När vi sedan beslutade att arbeta tillsammans med Machan AB var nästa steg att göra en uppskattning av antalet plagg.

– Efter det så fördes dialog med de olika samarbetspartners som vi skulle donera kläder till för att se hur vi skulle behöva sortera ut allt som skulle tas emot på bästa sätt. Beslutsmaterial togs fram och presenterades för styrgruppen för att få ett godkännande och budget för att, bland annat, ta bort logotyper och kemtvätta plagg som skulle doneras. Utöver det behövde vi få ut information till alla förare om våra ambitioner med kläderna, för att öka andelen plagg som kom in tvättade.

Projektgruppen involverades och tog därefter hjälp av flera avdelningar inom Keolis.

– Projektet såg till att vi fick fram interna resurser som kunde ta emot och sortera allt som kom in, kommunikation hjälpte till att informera förare om donationen och inköp har hjälpt till med avtal. Jag själv arbetade sammanhållande och drivande i att få ihop alla aspekter, så att rätt information kom fram till rätt personer mellan projekt, övrig organisation och externa parter, berättar Ann-Sofie.

En stor anledning till att initiativet gått så bra är tack vare våra medarbetare.

Det var överväldigande hur stor mängd kläder som inkom tvättade, men i vissa fall även färdigsorterade i vad som skulle kunna doneras/återbrukas, återvinnas eller kastas. Engagemanget och antalet plagg som kunnat återanvändas har varit mycket större än vi förväntade oss!

Detta är inte första gången som Keolis bidrar till Ukraina. Tidigare har vi skänkt över 70 bussar genom EU-kommissionens kampanj ”Skolbussar för Ukraina”. Att även donera uniformerna kändes därför som ett naturligt nästa steg. Michel hade dessutom en etablerad kontakt med hjälporganisationen ADFA (A Demand For Action), som kunde hantera transporten och säkerställa att kläderna hamnade i rätt händer i Ukraina. Totalt donerades över 1 200 vinterjackor och 1 300 cardigans till Ukraina.

För Keolis är Agenda 2030 målsättning 12 gällande ”Hållbar konsumtion och produktion” något som är väldigt viktigt.

– Under 2023–2024 förde vi dialog med våra huvudmän om medelålder- och maxålderskrav på bussar som en del av det målet. I och med uniformsinitiativet hittade vi något som vi själva hade full rådighet att ta egna beslut för att bidra till en mer hållbar konsumtion inom Keolis.

Ser du fler möjligheter för Keolis att arbeta med liknande initiativ framöver?

– Absolut, jag ser en möjlighet att förbättra hur vi arbetar med våra uniformer även i den dagliga verksamheten och inte bara vid överlämning av projekt. Vi har också en stor andel skjortor, sommarjackor och andra uniformsdelar som inventeras just nu - så får vi se om vi kan hitta fler sätt att göra nytta även med dessa!

Vad tar du med dig från detta projekt och vad skulle du vilja förbättra vid framtida initiativ?

Jag har lärt mig massor. Viljan hos våra förare att bidra till en hållbar framtid är hög, mycket högre än vi anade, och vi har många ute i verksamheten som vill bidra – antingen genom att sortera kläder, återanvända kläder eller upplåta lagringsplatser på depån för att det ens ska vara möjligt att genomföra återbruksinitiativ.

Jag själv tar med mig en del praktiska lärdomar kring hur vi kan göra insamlingen och dokumentationen av detta på ett annat sätt till nästa gång, och en massa idéer till uniformshanteringen framöver, avslutar Ann-Sofie.