Uppdaterad 2024-10-15

Emil Guselius – Bronsvinnare i Bussförar-SM

Emil Guselius

Emil Guselius, bussförare i Falun, vann bronsplatsen på Bussförar-SM 2024.

– Det var oväntat, eftersom det var en övning jag inte riktigt var nöjd med – det var katastrofmomentet med hjärt- och lungräddning, säger Emil Guselius.

Ett annat tävlingsmoment i årets Bussförar-SM var att köra runt en trång bana utan att slå ner utplacerade koner.

– Det var väldigt trångt i år, jag skulle inte vilja sätta en lillfingernagel emellan, säger Emil.

Emil petade ner en kona på manöverbanan men det gjorde även flera andra deltagarna. För att bli utsedd mästare eller ta pallplats, hängde det inte bara på att manövrera bussen i trånga utrymmen utan deltagarna utmanades också i att köra mjukt och visa en hög medvetenhet om kvalitet och miljö.

– Naturligtvis är det fantastiskt kul att få en pallplats. Jag sa det hela dagen att tredjeplatsen hade finast glaspjäs som pris, så det var kul, men självklart försökte jag att vinna.

Det är inte första gången Emil ställer upp på Bussförar-SM, förra året kom han på plats 11–20 och då får man ingen exakt placering. Bara topp 10 får en placering, och i år deltog totalt 536 förare.

– Det klart man vill vinna men framför allt vill man komma till finalen. Jag tycker det är en fantastiskt rolig och trevlig upplevelse att vara med på Bussförar-SM. Man får träffa kollegor från hela landet och det är alltid en kul dag. Jag tänker att jag ska vara med igen nästa år.

Emil har kört buss i linjetrafik i 17 år och hans mål i vardagen är att göra det bästa han kan för sina resenärer.

– Jag älskar människor och därför trivs jag jättebra som bussförare för man träffar mycket människor, avslutar Emil.